Jump to content

Az ólomlövedék mérgezi a sasokat, de az emberekre is veszélyes

2017. 04. 11. 17:57

Trump kormánya eltörölte az ólomlövedékek tiltását, így az ilyen töltényekkel lelőtt vadak tetemeiből lakmározó sasok sorra pusztulnak. A tudósok a tilalom visszaállítását követelik.


Idén már a harmadik fehérfejű rétisas pusztult el ólommérgezés következtében. Az ólommérgezésben szenvedő madarakat bénulás és étvágytalanság sújtja, illetve nehezükre esik az állás is. Az ólommérgezés – az emlősökhöz hasonlóan – a fehérfejű rétisasnál is agykárosodást, vakságot és különféle szervi károsodásokat okoz.

Az amerikai fehérfejű rétisasok populációja 1972-től kezdve indult növekedésnek, miután a kormányzat akkor tiltotta be a hírhedt DDT nevű peszticidet, ugyanakkor a tilalmat követő évben a fehérfejű rétisasok növekvő állományának 10-15%-a pusztult el az ólommérgezés következtében, nagyrészt azért, mivel a fiatal egyedek szinte kizárólag csak elhullott állatok tetemeit fogyasztják.

Az ólom vadászati és halászati felhasználásának betiltása azért is fontos lenne, mert a vadhúst fogyasztó emberek vérében is magasabb az ólomkoncentráció.

Március elején közel 30 orvos és tudós küldött levelet az amerikai belügyminisztérium részére, hogy vonja vissza az ólomlövedékek tilalmának eltörlését, amelyet Donald Trump új belügyi titkára, Ryan Zinke első hivatali napján oldott fel.

A tilalom más csúcsragadozókat is érintene, úgy mint az Észak-Amerika legnagyobb madarának számító kondorkeselyűket, amelyek ötöde kap ólommérgezést minden évben. Az ólom toxikus hatása olyan jelentős, hogy abból még egy körömnyi darabka is képes megölni ezt a 3 méter szárnyfesztávolságú óriási madarat.

(Forrás: greenfo.hu; vadaszideny.hu; kép: pixabay.com)